...da teško bude lakše

Kamenolomi

Šta su kamenolomi?

Kamenolomi su mesta sa kojih se obara i vadi kamen različitog porekla i sastava, najčešće čvrste stene koje se dalje koriste u rudarstvu, građevinarstvu i drugim privrednim granama. Najčešća upotreba kamena iz kamenoloma je u niskogradnji, visokogradnji, proizvodnji asfalta, betonske galanterije, proizvodnji filtera za različite vrste industrije, industriji cementa. U zavisnosti od porekla i sastava, kamen se može koristiti i za izgradnju obaloutvrda, regulaciju vodotokova, izgradnju hidrotehničkih objekata, gabiona i dr. Izveštaje о vrsti, poreklu i kvalitetu kamena na osnovu ispitivanja materijala, izdaju akreditovane laboratorije.

Kakav je proces proizvodnje kamena u kamenolomima?

Najčešće se prvo miniranjem odlamaju krupni komadi koji se dalje režu, cepaju, lome ili melju u sitnije komade. Dimenzije i oblik ovih manjih komada zavise od upotrebe i namene. Miniranju prethodi proces bušenja rupa za dinamit, za koji se mogu koristiti pneumatske bušilice, bušaće garniture za površinsko bušenje i dubinski čekići. Ove mašine koriste alate kao što su: monoblok burgije, taper šipke, bušaće šipke, speedrod šipke, usadnike, dualdrive šipke, šipke za nastavljanje, prelazne spojnice, spojnice za nastavljanje, adaptere. Pri bušenju se koriste krune i krune sa zaštitnim karbidnim ojačanjima, različitog prečnika, oblika tela i oblika zrna, ravnog vrata ili retrakt vrata. U kamenolomima je često isplativo posedovanje mašina za reparaciju i oštrenje monoblok burgija i reparaciju zrna na krunama za bušenje.

Ukoliko je potrebno dobiti kamen bez pukotina, ne koriste se eksplozivi već se kamen dobija rezanjem ili cepanjem pomoću klinova i dijamantskih sajli. U daljoj obradi kamena koriste se hidraulični čekići, hidraulični priključci za građevinske mašine, drobilične kašike, kašike za usitnjavanje, strugači rovokopači i dijamantske ploče za sečenje granita.

U kamenolomima je neophodno i korišćenje pneumatskih čekića i to: bušaćih čekića sa potpornom nogom, otkopnih čekića, čekića za razbijanje, čekića za cepanje kamena, kao i odgovarajućih alata– špiceva, sekača, lopatica, nabijača. 

Pri upotrebi pneumatskog alata, sastavni deo svakog gradilišta su kompresori, gde se za razvod vazduha od kompresora do pneumatskih mašina koriste tankozidna creva, posebno creva za građevinarstvo, a spajaju se kandžastim spojnicama, šelnama i spojnicama za građevinsku industriju.

Sve navedene mašine, alate i pribore možemo da ponudimo sa lagera.

Šta je najvažnije u kamenolomima?

Kamenolomi su prirodni resursi koji se tradicionalno eksploatišu hiljadama godina, gde je neophodna dobra organizacija posla, planiranje, nova tehnološka rešenja i pozitivan odnos prema životnoj sredini, ali je najvažnija uloga čoveka. Tim okupljen u Ikt-u od početka poslovanja radi na tome da prepozna probleme na terenu. Kroz stečena iskustva i pomoću stečenih znanja možemo da pružimo stručne savete i tehničku podršku. Da prepoznamo problem i da nađemo rešenje. Da razumemo jezik inženjera, ali i jezik majstora. Budite slobodni da nas kontaktirate.

Kategorije proizvoda

Pretplati se za novosti

Eksluzivne informacije pre svih

Slanjem email-a saglasni ste sa našom Politikom privatnosti.

Kolačići na IKT sajtu

Kolačići nam omogućuju da pružimo bolju uslugu. Korišćenjem ovog sajta, saglasni ste za upotrebu kolačiča. Ne čuvamo personalne informacije.