...da teško bude lakše

Rudarstvo

Šta je rudarstvo?

Rudarstvo je jedna od najstarijih grana industrije, a bavi se procesom iskopavanja ruda i pripreme iskopanih ruda za dalje korišćenje u industriji i svakodnevnom životu. Na našim prostorima rudarstvo je zastupljeno još od Rimljana, a procvat je doživelo za vreme srednjevekovne Srbije. Dosta rudnika iz ovog perioda se i danas eksploatiše. Materijali koji se često iskopavaju su: boksit, kalaj, cink, dijamant, zemni gas, magnezijum, mangan, bakar, nikl, olovo, platina, nafta, so, srebro, titanijum, uranijum, ugalj, zlato i gvožđe. Sem njih često se iskopavaju i: glina, pesak, granit i krečnjak.

Kako izgleda proces ekstrahovanja ruda u rudnicima?

Nakon otkrivanja i istraživanja rudnog nalazišta, radi se procena i studija izvodljivosti, kako bi se došlo do podatka da li je rudnik rentabilan. Savremeni rudarski procesi uključuju pretraživanje rudnih tela, analizu profitnog potencijala predloženog kopa, vađenje željenih materijala i konačnu rekultivaciju zemljišta nakon što je rudnik zatvoren. Pri istraživanju rudnog nalazišta koriste se razne mašine i alati, kao što su RC dubinski čekići, krune, cevi, wireline oprema za bušenje sa jezgrovanjem, dijamantske krune za uzorkovanje, cevi za uzorkovanje, pribor za uzorkovanje.

U zavisnosti od načina ekploatacije, rudnici se dele na površinske, podzemne i podvodne. Alati i pribori koji se koriste u rudnicima su: dubinski čekići za opštu upotrebu, dubinski čekići za bušenje rupa za miniranje, krune za dubinsko bušenje, cevi za dubinsko bušenje, shock absorberi, tricone bit i drag bit, bušaće šipke, speedrod šipke, dualdrive šipke, spojnice za nastavljanje, prelazne spojnice, adapteri za krune, alat za proširivanje rupa, krune za bušenje, usadnici, pribor za nastavljanje, monoblok burgije, taper šipke i krune… U daljoj obradi ruda koriste se hidraulični čekići, blunt za usitnjavanje kamena, hidraulični priključci za građevinske mašine, drobilične kašike, kašike za usitnjavanje, kašike za prosejavanje, strugači rovokopači i dijamantske ploče za sečenje granita.

U rudnicima se koriste i pneumatski čekići i to: bušaći čekići sa potpornom nogom, otkopni čekići, čekići za cepanje kamena, čekići za razbijanje, kao i odgovarajući alati – špicevi, sekači, lopatice, nabijači. Za izbacivanje odpadnih voda u rudnicima, koriste se creva za rudarstvo, a spajaju se kandžastim spojnicama, šelnama i spojnicama za građevinsku industriju.

Sve navedene mašine, alate i pribore možemo da ponudimo sa lagera.

Šta je najvažnije u rudarstvu?

Rudnici su prirodni resursi koji se tradicionalno eksploatišu hiljadama godina, gde je neophodna dobra organizacija posla, planiranje, nova tehnološka rešenja i pozitivan odnos prema životnoj sredini, ali je najvažnija uloga čoveka. Tim okupljen u Ikt-u od početka poslovanja radi na tome da prepozna probleme na terenu. Kroz stečena iskustva i pomoću stečenih znanja možemo da pružimo stručne savete i tehničku podršku. Da prepoznamo problem i da nađemo rešenje. Da razumemo jezik inženjera, ali i jezik majstora. Budite slobodni da nas kontaktirate.

Kategorije proizvoda

Pretplati se za novosti

Eksluzivne informacije pre svih

Slanjem email-a saglasni ste sa našom Politikom privatnosti.

Kolačići na IKT sajtu

Kolačići nam omogućuju da pružimo bolju uslugu. Korišćenjem ovog sajta, saglasni ste za upotrebu kolačiča. Ne čuvamo personalne informacije.