...da teško bude lakše

Primena Pneumatskih Čekića U Građevinskoj Industriji

Vodič za izbor pneumatskog čekića

Udarna snaga koju jedan pneumatski čekić isporučuje gotovo je ekvivalentna sili kojom bi veliki SUV automobil udario u zid pri maloj brzini, samo što pneumatski čekić zadaje hiljade takvih udaraca svakog minuta. 

Ovi alati koriste komprinovani vazduh kako bi generisali udarnu silu potrebnu za probijanje i razbijanje tvrdih materijala kao što su beton, kamen i asfalt. Našli su svoju primenu svuda od manjih projekata renoviranja do velikih građevinskih poduhvata, uključujući rušenje zgrada, iskopavanje temelja, postavljanje cevovoda i rad na putevima…

Značaj pneumatskih čekića leži u njihovoj efikasnosti i produktivnosti. Osim što omogućavaju brzo i precizno razbijanje, oni takođe smanjuju fizički napor i umor radnika, što je od suštinskog značaja za bezbednost na gradilištu.. 

U ovom postu ćete saznati:

 • Šta su pneumatski čekići
 • Koje vrste pneumatskih čekića postoje
 • Glavne karakteristike
 • Prednosti i mane pneumatskih čekića
 • Koji nastavci postoje i za šta se koriste
 • Sigurnosne mere pri radu sa pneumatskim čekićima

Kako rade pneumatski čekići

Pneumatski čekići su alati koji su svojom efikasnošću zamenili hiljade sati ljudskog rada, koriste za razbijanje tvrdih materijala poput asfalta, betona i kamena. Nijedan deo građevinske industrije ne može bez njih uključujući niskogradnju, vidokogradnju, tunelogradnju, kamenolome, rudarstvo.

Oni koriste komprinovani vazduh kako bi stvorili neverovatno snažnu udarnu silu koja se prenosi preko špica ili drugog nastavka do objekta koji treba udariti.

 • Funkcionisanje pneumatskih čekića počinje sa kompresorom koji stvara komprinuje vazduh. Taj vazduh se preko cevi dovodi do pneumatskog čekića gde se usmerava u klipni ili rotirajući mehanizam unutar samog alata. 
 • Kada vazduh uđe u alat, on pokreće klip unapred i unazad, i rotirajući element, koji udara po dletu ili priključku, proizvodi time ritmične i snažne udarce. 
 • Pritiskom na okidač pneumatskog čekića, korisnik može kontrolisati tok vazduha i tako upravljati udarnom snagom alata, što omogućava precizan rad i adaptaciju prema različitim materijalima i zadacima.

Vrste pneumatskih čekića

Jednoručni pneumatski čekić

Jednoručki pneumatski čekić napravljen je za razbijanje materijala male i srednje čvrstoće (npr. beton, asfalt, ugalj). Koriste se uglavnom u građevinarstvu, rudarstvu i otvorenim gradilištima. 

Njegov dizajn i težina omogućavaju rad u vertikalnom, horizontalnom i bilo kom položaju pod uglom.

Dvoručni pneumatski čekić

Dvoručni pneumatski čekić koristi se za razbijanje stena i materijala male i srednje čvrstoće (beton, bitumenski kolovozi, zidanje itd.). Uglavnom se koristi za vertikalno razbijanje.

Pneumatski čekić za štemovanje

Pneumatski čekić za štemovanje služi za razbijanje materijala srednje čvrstoće (npr. beton, kamen, mermer). Koristi se u građevinskim radovima (lagano usitnjavanje i lomljenje, prorezivanje, čišćenje), u livnicama (odlivanje odstupanja, uklanjanje uzdignuća) i u zidanju kamenom (klinovi, sečenje natpisa, skulptura itd.). 

Pneumatska lopata 

Pneumatska lopata koristi za jednostavno razbijanje manje čvrstih materijala. U zavisnosti od količine i pritiska vazduha (protok vazduha se u telu dinamički ubrzava) primenjuje se u radovima kao što su: uklanjanje poroznog tla, čišćenje dilatacionih spojeva, uklanjanje prljavštine sa uličnih kanala, prozračivanje korena drveća, oslobađanje šina i signalnih uređaja, uklanjanje starog maltera.

O vrstama i detaljnoj ponudi možete saznati ovde.

Karakteristike

Pri izboru pneumatskog čekića, potrebno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora kako biste osigurali da izaberete pravi alat za svoje potrebe. Evo nekih smernica za izbor:

Veličina i težina

 • Veličina: Veličina pneumatskog čekića treba da odgovara vrsti posla koju obavljate. Za finije, preciznije radove, manji čekići su adekvatniji, dok su za grublje i opsežnije radove bolji veći čekići.
 • Težina: Težina alata direktno utiče na umor korisnika i na sposobnost kontrolisanja alata. Lakši alati su pogodniji za poslove gde je potrebna veća mobilnost ili kada je potrebno da se  čekić drži uspravno duže vreme.

Snaga

 • Udarci u minuti (BPM): Ovo je broj udaraca koje alat može izvršiti u jednom minutu. Što je veći broj udaraca u minuti brže se obavlja posao ali takođe se povećavaju vibracije i brže troši alat.
 • Energija udarca: Mera sile svakog udarca. Ovde polako ulazimo u oblast fizike, ali prosto rečeno veća energija udarca znači veću efikasnost u razbijanju čvršćih materijala.

Kompatibilnost sa kompresorom

 • Zahtevi za pritisak i protok vazduha: Vaš pneumatičničekić mora biti kompatibilan sa vašim vazdušnim kompresorom. Ako ovo ne proverite ostatak teksta vam neće biti od velike koristi. 

Saveti za izbor prave opreme

 • Proverite dodatke i nastavke: Neki pneumatski čekići dolaze sa različitim nastavcima koji se upotrebljavaju za različite stvari.
 • Informišite se o garanciji i servisu: Proverite da li proizvođač nudi garanciju i dostupnost rezervnih delova i servisa.
 • Bezbednost: Izaberite alat koji ima ugrađene funkcije za smanjenje vibracija i buke, ovo može značajno smanjiti rizik od povreda pri dužoj upotrebi.

Ako imate bilo kakvo pitanje, pozovite nas i naše kolege će vam rado pomoći oko odabira pravog čekića za vas.

Prednosti i mane ručnih pneumatskih čekića

Prednosti

Pneumatski čekići značajno povećavaju brzinu radova na gradilištu, nadmašujući ručne i električne alate u snazi i efikasnosti. Konstruisani su da izdrže intenzivne radne uslove, radeći kontinuirano bez rizika od pregrevanja, čime se dokazuju kao pouzdani u svakom zadatku. 

Sa jednostavnom konstrukcijom i malim brojem delova koji bi mogli otkazati, njihovo održavanje je minimalno. 

Pneumatski čekići ne zavise od električnog izvora, što ih čini izuzetno mobilnim i prilagodljivim za upotrebu na raznovrsnim gradilištima. 

Njihova svestranost se ogleda u mogućnosti korišćenja različitih dleta za širok spektar radova, od razbijanja betona do uklanjanja pločica.

Mane

Ručni pneumatski čekići proizvode dosta buke i vibracija, što može biti problem u urbanim sredinama i za onoga koji koristi alat. Korisnici bi trebalo da nose zaštitu za uši i da budu svesni mogućnosti povreda povezanih sa vibracijama.

Za rad ručnih pneumatskih čekića neophodan je kompresor vazduha, što može biti ograničenje u smislu prenosivosti i dodatnog troška za opremu i održavanje.

 

Nastavci

Ono što još povećava svestranost pneumatskih čekića su i različiti nastavci koji se mog menjati u zavisnosti od materijala i vrste bušenja. Navešćemo vam samo par primera da biste videli širu sliku:

 • ŠpicKoristi se za sve potrebe razbijanja gde je potrebno prodorom alata u materijal izvršiti razbijanje. Služi za rušenje, razbijanje i usitnjavanje materijala. Naziva se i igla za čekić. Ono što je karakteristično za ovaj nastavak je velika prodorna moć pri radu

 • Široki sekač Zbog proširenja ima dodatnu funkciju širokog sečenja, pa se koristi za uklanjanje materijala u većim razmerama, za lakše razbijanje asfalta, idealan je alat za rad na blago smrznutom tlu. Široki sekač je optimalan alat za stvaranje otvora i proboja u betonu, cigli i mnogim drugim materijalima. 

 • Alat za sabijanje tla – Koristi se za sabijanje šljunka, peska, rasutog materijala, zemlje i za popravku drobljenog asfalta. Sastoji se od adaptera i ploče koja se može zameniti.

Ako vas zanima da saznate koji još nastavci postoje i za šta se koriste pogledajte naš katalog.

Važnost sigurnosne opreme

Kao i kod svakog posla bezbednost radnika je na prvom mestu tako i pri radu sa pneumatskim čekićima treba se pridržavati sigurnosnih mera. Kvalitetna zaštitna oprema može značajno smanjiti rizik od povreda na radu.

Kada koristite pneumatski čekić, obavezno nosite čepiće ili zaštitne slušalice za očuvanje sluha, kao i zaštitne naočare ili vizir za zaštitu očiju. Zaštita glave je neophodna, pa je kaciga obavezan deo opreme, dok zaštitne rukavice umanjuju vibracije i štite ruke. Takođe, koristite alate s ugrađenim antivibracionim sistemima kako biste izbegli povrede od vibracija i ne zaboravite na čvrstu radnu odeću i obuću sa zaštitom za stopala.

Izbor prave opreme

Nadamo se da vam je ovaj tekst koristan i da sada imate bolji uvid u to da li je za vaš projekat potrebno koristiti pneumatske čekiće.

Da biste osigurali da vaš projekat prođe uspešno, morate nabavti kvalitetan alat. A to je najbolje uraditi sa proverenim distributerima.

Ako ste se odlučili za upotrebu pneumatskih čekića kontaktirajte nas i mi ćemo vam obezbediti najbolji alat.

 

Pretplati se za novosti

Eksluzivne informacije pre svih

Slanjem email-a saglasni ste sa našom Politikom privatnosti.

Kolačići na IKT sajtu

Kolačići nam omogućuju da pružimo bolju uslugu. Korišćenjem ovog sajta, saglasni ste za upotrebu kolačiča. Ne čuvamo personalne informacije.